Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dörfler predstavil svoje smernice za pogajanja o dvojezičnih tablah

Celovec, 29. januarja - Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler iz vrst koroških svobodnjakov je danes predstavil svoje smernice za prvi krog pogajanj o rešitvi vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki se bo začel v četrtek.

Po mnenju Dörflerja ne gre postavljati zahtev v zvezi z dvojezično topografijo glede na delež slovenskega prebivalstva na ravni občin, česar se slovenska manjšina najbolj boji, temveč je treba gledati vsako naselje posebej. Za osnovo naj bi vzeli popis prebivalstva iz leta 2001. O konkretnih deležih oziroma odstotkih, ki naj bi bili pogoj za postavitev dvojezičnih tabel, Dörfler zaenkrat ni želel govoriti.

Če bodo različne strani v prihodnjih mesecih res izpogajale rešitev, pa je deželni glavar napovedal, da bo na območju, ki ga to zadeva, razpisal referendum o predlagani rešitvi. Obenem je izrazil prepričanje, da bi takšno rešitev podprla velika večina prebivalcev, in spomnil na anketo, po kateri si kar 83 odstotkov Korošcev želi končne rešitve tega vprašanja.

jav/ms/jav
© STA, 2011