Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Moskvi zaradi gripe prihodnji teden zaprte šole

Moskva, 29. januarja - Zaradi ene najhujših epidemij gripe v zadnjem desetletju so se v Moskvi in v vsaj še dveh drugih ruskih mestih odločili, da za ves prihodnji teden zaprejo vse osnovne šole. Gre za prvi tovrsten ukrep v Rusiji po letu 1998.

Samo v Moskvi bo tako v prihodnjih dneh vrata zaprlo več kot 1500 šol, nepričakovane enotedenske počitnice pa bo imelo skoraj pol milijona otrok. Že včeraj je sicer pri pouku na nekaterih šolah zaradi gripe manjkala kar polovica učencev. Otroški vrtci in srednje šole v Moskvi zaenkrat kljub gripi ostajajo odprti.

Kljub drastičnim ukrepom naj bi bila situacija v prestolnici vendarle precej boljša kot v nekaterih regijah v osrednji Rusiji, ki jih je epidemija najhuje prizadela.

Gripa in druge infekcije dihal trenutno pestijo kakih 92.000 Moskovčanov, od tega več kot 52.000 otrok. To je kar 42 odstotkov več od lanskoletnega povprečja. "Običajni" gripi se je letos tudi v Rusiji pridružila nova gripa, ki pa v tej državi doslej naj ne bi terjala smrtnih žrtev.

jav/ms
© STA, 2011