Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Wifo: Avstrija do 2015 v povprečju z 2,2-odstotno gospodarsko rastjo

Dunaj, 29. januarja - Avstrijsko gospodarstvo se bo do sredine desetletja v povprečju letno realno krepilo za 2,2 odstotka oz. za okoli 0,25 odstotne točke počasneje kot v desetih letih pred izbruhom finančne in gospodarske krize, je v najnovejši gospodarski napovedi ocenil avstrijski ekonomski inštitut Wifo.

Kot so zapisali, je avstrijsko gospodarstvo po recesiji, ki jo je sredi leta 2008 sprožil izbruh svetovne finančne in gospodarske krize, začelo okrevati v sredini leta 2009, spodbujali pa so ga močna rast izvoza, ekspanzivna denarna in javnofinančna politika v območju evra in povratek visokih stopenj gospodarske rasti v hitro razvijajočih se državah.

V luči pričakovane 4,5-odstotne povprečne letne globalne gospodarske rasti v obdobju do 2015 naj bi se avstrijski izvoz v povprečju letno krepil za 6,2 odstotka, uvoz pa za 5,8 odstotka, kar pomeni, da bo zunanja trgovina spodbujala gospodarsko rast.

Zaposlenost naj bi se v naslednjih petih letih letno povprečno zviševala za 0,6 odstotka, vendar pa se bo ponudba delovne sile povečevala po približno enaki stopnji, tako da bo stopnja brezposelnosti trdovratno vztrajala pri 6,8 odstotka.

jes/uk
© STA, 2011