Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Opel lani s padcem prodaje in v rdečih številkah

Frankfurt/Detroit, 29. januarja - Nemški proizvajalec avtomobilov Opel in britanska sestrska znamka Vauxhall, ki predstavljata evropsko podružnico ameriškega General Motorsa, sta lani prodali 1,21 milijonov vozil, kar je 2,4 odstotka manj kot predlani. Opel je lani po prvih ocenah pridelal 1,4 milijarde evrov izgube, letos pa naj bi se vrnil k dobičku iz poslovanja.

Belgija.
Nemški avtomobilski proizvajalec Opel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Belgija.
Oplova tovarna v Belgiji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Belgija.
Nemški avtomobilski proizvajalec Opel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Oplu se je občutno zmanjšala predvsem prodaja na domačem nemškem trgu, kjer je po poteku programa subvencioniranja zamenjave starih vozil z novimi, okolju prijaznimi prodal za skoraj 30 odstotkov manj vozil, vendar pa so se razmere ob koncu leta tudi zaradi novih modelov, kot sta nova meriva in karavanska izvedba astre, že izboljšale.

Tudi v preostalem delu Evrope je Opel ob koncu leta začel beležiti boljše številke, tako da je družbi uspelo tržni delež zvišati v 18 od 27 članic EU, med drugim tudi na velikih trgih, kot so britanski, francoski, italijanski in španski.

Na celotnem evropskem trgu je uspelo Oplu tržni delež v zadnjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi zvišati za 0,5 odstotne točke na 6,25 odstotka, v letošnjem letu pa vodstvo načrtuje dvig na 6,7 odstotka.

uk/jes/uk
© STA, 2011