Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama Mubaraka posvaril pred nasiljem in pozval k spremembam

Washington, 29. januarja - Ameriški predsednik Barack Obama je sinoči v Beli hiši novinarjem sporočil, da je osebno poklical egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in ga pozval, naj sprejme konkretne ukrepe za širitev pravic prebivalcev ter se vzdrži nasilja nad protestniki.

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Predsednik ZDA Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Kot je zatrdil, bodo ZDA še naprej zagovarjale pravice egiptovskega ljudstva in sodelovale z njihovo vlado v prizadevanjih za bolj pravično in svobodno prihodnost.

Obama je Mubaraka poklical kmalu zatem, ko je egiptovski predsednik po televiziji sporočil, da je razpustil vlado, in obljubil oblikovanje nove, ki bo pospešila izvajanje reform. Protestnikom, ki ne upoštevajo policijske ure, je sicer zagrozil, da nasilja ne bo prenašal.

Obamova izjava je zadnja v vrsti izjav predstavnikov administracije, ki iščejo ravnotežje med podporo svojemu trdnemu zavezniku na Bližnjem vzhodu in med podporo legitimnim zahtevam protestnikov po bolj demokratični družbi. Vsi, vključno z Obamo, tako obenem tudi pozivajo egiptovske protestnike, naj se vzdržijo nasilja.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je sicer včeraj povedal, da bodo ZDA razmislile o morebitnem zmanjšanju zadnjega paketa pomoči Egiptu, vrednega 1,5 milijarde dolarjev. Kot je dejal, bo zmanjšanje pomoči odvisno od tega, kako bo postopal predsednik Mubarak.

jav/rp/jav
© STA, 2011