Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mubarak po protestih razpustil vlado in obljubil reforme

Kairo, 29. januarja - Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je sinoči prvič po torku, ko so v državi izbruhnili krvavi protivladni protesti, nagovoril svoje sodržavljane. Kot je povedal, je razpustil vlado in bo danes imenoval novo. Obljubil je tudi politične in gospodarske reforme, o odhodu z oblasti pa očitno zaenkrat ne razmišlja.

Brdo pri Kranju.
Egiptovski predsednik Muhammad Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Egiptovski predsednik Muhammad Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Potem ko je v nasilju med varnostnimi silami in protestniki v minulih dneh že umrlo sedem ljudi, jih je bilo včeraj ubitih še okoli 20 - od tega kar 13 v mestu Suez, pet v prestolnici Kairo in dva v mestu Mansura. Na stotine je ranjenih.

Množični protesti, ki jih je navdihnila jasminova revolucija v Tuniziji, so v Egiptu izbruhnili v torek, vrhunec pa so dosegli včeraj, ko se je na ulice številnih egiptovskih mest podalo po več deset tisoč ljudi.

Protestniki so med drugim zažgali sedež Mubarakove vladajoče stranke NDP ter oblegali prostore zunanjega ministrstva in državne televizije v Kairu. Na tisoče ljudje je ponoči kljub policijski uri vztrajalo na ulicah in še naprej zahtevalo predsednikov odstop.

jav/uk
© STA, 2011