Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mednarodni tovorni železniški promet do Pliberka le še letos

Prevalje/Pliberk, 29. januarja - Potem ko so avstrijske železnice lansko jesen enostransko prekinile mednarodni tovorni železniški promet na progi med Prevaljami in avstrijskim Pliberkom, je bila proga novembra ponovno vzpostavljena. A le začasno, saj po 10. decembru letos, ko začne veljati novi vozni red, mednarodni tovorni promet čez ta mejni prehod ne bo več mogoč.

Avstrijske železnice so namreč tokrat pogodbo, v skladu s katero poteka mednarodni tovorni železniški promet med Prevaljami in Pliberkom, ustrezno odpovedale.

Poleg koroških županov se za ohranitev proge zavzemajo tudi v koroškem gospodarstvu. V Lesni Tovarni ivernih plošč Otiški Vrh poudarjajo, da je ohranitev proge nujna za obstoj in razvoj lesne industrije in celotnega koroškega gospodarstva, ob tem pa izpostavljajo ekološki vidik ohranitve proge.

Proti ukinitvi so tudi v Metalu Ravne, saj bi to pomenilo oviro za nadaljnji razvoj tega globalnega podjetja, ki veliko surovin kupi v Evropi in v Evropo izvozi več kot polovico vse proizvodnje.

vpu/uk
© STA, 2011