Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na dan brez cigaret pozivi k prenehanju ali zmanjšanju kajenja

Ljubljana, 31. januarja - V Sloveniji danes obeležujemo dan brez cigaret, na katerega naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret. Zaradi bolezni, ki jih povzroči kajenje, v Sloveniji na leto umre okoli 2800 oseb. Te v povprečju umrejo 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadil, kažejo podatki Inštituta za varovanje zdravja.

Ljubljana.
Kadilka, kajenje, cigareta.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Prepoved kajenja.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Kajenje, cigareta, prepoved kajenja.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi kajenja na svetu letno umre okoli 4,2 milijona ljudi, leta 2030 pa bi bi jih lahko že sedem milijonov. Zaradi kajenja vsakih 6,5 sekund umre oseba.

Več kot tri četrtine prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, je nekadilcev. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je delež moških kadilcev večji kot pa delež žensk, ki kadijo. Med moškimi, starimi starimi 15 let in več, kadi 28 odstotkov populacije, med ženskami pa 22 odstotkov. V skupini držav članic Evropske unije spada Slovenija med države z najnižjimi deleži kadilcev med prebivalci, starimi 15 let in več.

Tobačni dim iz okolja škodi tudi zdravju nekadilcev, saj slednji vdihavajo tobačni dim prav tako kot osebe ki kadijo. Ob dolgotrajni izpostavljenosti tobačnemu dimu se pojavijo resne posledice za zdravje, podobne škodljivim učinkom kajenja pri kadilcih.

jaz/ako
© STA, 2011