Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nizozemska se vrača v Afganistan s policijskimi inštruktorji

Haag/Berlin, 28. januarja - Nizozemski parlament je ponoči potrdil odločitev vlade, da se Nizozemska slabega pol leta po umiku vrne v Afganistan, in sicer z misijo inštruktorjev za afganistanske policiste. Kontingent bo štel 545 inštruktorjev in vojakov za njihovo zaščito, v Afganistan pa bodo poslali tudi štiri lovce F-16.

Nizozemska se je avgusta lani iz Afganistana umaknila kot prva država iz zveze Nato. Zaradi tega je pred slabim letom vlada Jana Petra Balkenendeja celo padla, tudi tokrat pa so predlog sedanje vlade Marka Rutteja po žgoči razpravi, ki se je zavlekla pozno v noč, potrdili s šibko večino 79 poslancev v 150-članskem parlamentu.

Nizozemski inštruktorji bodo Nameščeni bodo delovali v Kabulu, Bamijanu in Kunduzu. V slednji pokrajini bodo za njihovo varnost bodo skrbeli tudi nemški vojaki. Njihovo misijo pa je danes za leto dni podaljšal nemški parlament, ki je sicer sprejel tudi določilo, da se bo moral nemški kontingent s koncem leta začeti zmanjševati, če bodo varnostne razmere to seveda dopuščale.

ms/mlj
© STA, 2011