Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EBRD znižala napoved letošnje slovenske gospodarski rasti

London, 30. januarja - Evropska banka za obnovo in razvoj je znižala napoved letošnje gospodarske rasti Slovenije z 2,1 na 1,7 odstotka. Banka med glavnimi tveganji na poti hitrejšega okrevanja gospodarske dejavnosti poleg nezadostno kapitaliziranega bančnega sektorja in težav s slabimi posojili navaja še počasen tempo strukturnih reform in sprememb v korporacijskem upravljanju družb.

Banka za Slovenijo ugotavlja, da varčevalni ukrepi onemogočajo večji obseg javnofinančnih spodbud gospodarstvu in zavirajo rast domačega povpraševanja.

V skupini držav srednje in vzhodne Evrope, kamor se uvršča tudi Slovenijo, je banka sicer v svoji januarski napovedi poleg Sloveniji znižala še napoved za letošnjo gospodarsko rast Litvi, in sicer s štirih na 2,5 odstotka. Vsem ostalim državam v skupini je ocene popravila navzgor, najbolj Estoniji - s 3,2 na 3,6 odstotka.

V povprečju naj bi skupina, ki vključuje še Hrvaško, Madžarko, Latvijo, Poljsko in Slovaško, letos zabeležila 3,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke več kot v napovedi oktobra lani.

jes/bg
© STA, 2011