Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes je evropski dan varstva osebnih podatkov

Ljubljana, 28. januarja - Danes obeležujemo evropski dan varstva osebnih podatkov. Evropa ga je prvič zaznamovala leta 2007, potem ko je 28. januar za dan varstva osebnih podatkov razglasil Svet Evrope s podporo Evropske komisije. Ob tem dnevu je informacijska pooblaščenka pripravila dogodek, s katerim je želela opozoriti na pomen varstva osebnih podatkov v sodobni družbi.

Osrednji del sredinega dogodka v Koloseju je bila slovenska premiera britanskega dokumentarnega filma Izbrisati Davida o zasebnosti, nadzoru in vseobsegajočih bazah podatkov, ki odpira vprašanja o družbi nadzora in izginjajoče zasebnosti.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da zasebnost kot vrednota izginja in, da je vse več posegov v zasebnost zaposlenih. To po njenem postaja rak rana naše družbe. Ob pripravi statistike za leto 2010 so namreč ugotovili, da je pri nas daleč največ posegov na področju zasebnosti na delovnem mestu.

Po raziskavi Eurobarometer 2003 kar 70 odstotkov državljanov EU ne ve, kako njihove države zagotavljajo varnost njihovih osebnih podatkov.

vi/db
© STA, 2011