Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nelegalne športne stave večja grožnja športu kot doping

Lozana, 27. januarja - Manipuliranje s športnimi stavami, nameščanje izidov in nelegalne stave so največja grožnja športu, večja kot doping, predvsem zaradi pranja denarja. Na to sta opozorila predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Jacques Rogge in predsednik Svetovnega združenja loterij (WLA) Risto Nieminen.

Mok bo 1. marca organiziral sestanek s športnimi zvezami in vladami držav, da bi se skupaj z loterijskimi organizacijami, fundacijami in državnimi vladami športne organizacije povezale ter s sodelovanjem čim prej skušale najti rešitve, je na simpoziju Mednarodnega združenja športnih novinarjev (Aips) v Lozani napovedal Rogge.

Nogomet ima kot daleč kot najbolj globalni šport kar 90-odstotni delež celotnih športnih stav, zato je še posebej na udaru kriminala. Evropska nogometna zveza (Uefa) je zato že sredi prejšnjega desetletja s partnerji vzpostavila mehanizem nadzora stav z ugotavljanjem nenavadnega povečanja vplačil in zgodnjega opozarjanja. Leta 2005 so tako nadzorovali 1800 tekem na leto, leta 2009 pa že 29.000 tekem 1. in 2. lig v 53 državah. Vsak dan spremljajo sto milijonov stav, 0,7 odstotka vseh spremljanih tekem pa je imelo lani določene nepravilnosti.

jz/tb/jz
© STA, 2011