Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vse novice dneva

Slovenija 16.5.2019 21:28

Mors in postojnska občina s civilnimi iniciativami glede Počka ostajajo vsaksebi

Predstavniki obrambnega ministrstva in postojnske občine ter civilnih iniciativ na seji odbora za obrambo niso zbližali stališč glede delovanja in obsega osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku. Slišati je bilo pozive, da bi delovanje vadišča oz. število vaj vsaj omejili, če že ne prekinili, pa tudi dvome o ustreznosti rezultatov monitoringa.

gospodarstvo 16.5.2019 19:52

Lenarška civilna iniciativa vztraja pri zaprtju sortirnice odpadkov

Pred sortirnico nenevarnih odpadkov družbe Salomon pri Lenartu je civilna iniciativa danes znova zahtevala zaprtje obrata in odpravo okoljevarstvenega dovoljenja. Pristojne službe je medtem pozvala, naj preverijo, kako so uradniki lahko izdajali dovoljenja, če pa pri Lenartu ni komunalne čistilne naprave, ki je pogoj za okoljevarstveno dovoljenje.

Slovenija 16.5.2019 17:31

Po srečanju pri Pahorju izločena možnost uvedbe absolutnega prednostnega glasu

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju je potekal drugi krog pogajanj o spremembi volilnega sistema. Do konca junija bodo pripravili predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu, ki naj bi mu najbolje kazalo, medtem ko za absolutni preferenčni glas ni podpore. Do konca parlamentarnih počitnic načrtujejo tudi predlog sprememb volilnih okrajev.

Slovenija 16.5.2019 17:00

Naslednice nekdanje SFRJ prodale veleposlaništvo v Tokiu

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Tokiu skupaj prodale zgradbo, v kateri je bilo veleposlaništvo in rezidenca nekdanje skupne države, in zanjo iztržile več kot 15 milijonov evrov. Sloveniji v skladu s prilogo B sporazuma o nasledstvu pripada 14 odstotkov kupnine, to je 2,1 milijona evrov, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenija 16.5.2019 16:52

Muževič: Aneks sedanjih obremenitev zdravnikov ne bo znižal, a je pozitivno sporočilo

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič pozdravlja potezo vlade, ki je sprejela aneks glede nove meje za odklanjanje bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih. Kot je ocenil za STA, gre predvsem za sporočilo, da novim zdravnikom ne bo treba opredeljevati bolnikov v nedogled, a obremenitev že obremenjenih se ne bo znižala.

svet kultura 16.5.2019 15:57

Rolling Stones po Jaggerjevi operaciji spet na turnejo

Frontman legendarne britanske rock skupine Rolling Stones Mick Jagger je uspešno prestal operacijo na srcu, zato je skupina že naznanila nove datume koncertov v ZDA in Kanadi. Po pisanju britanskega BBC so Rolling Stonesi v sklopu turneje No Filter napovedali 17 novih koncertov.

svet 16.5.2019 15:15

Liberalka Margrethe Vestager: O koalicijah po volitvah

V Bruslju se stopnjujejo ugibanja o koalicijah po evropskih volitvah. Socialisti napovedujejo napredno večino, ki naj bi prevzela vodenje od že desetletja najmočnejših konservativcev. Liberalka Margrethe Vestager na vprašanje, ali je ta večina možna in ali so liberalci zraven, zadržano odgovarja, da bo o koalicijah mogoče govoriti šele po volitvah.

šport 16.5.2019 15:11

Kajakaši na Soči do ekipnega srebra

Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah nadaljujejo uspešne nastope na evropskem prvenstvu v spustu v Trnovem ob Soči. Potem ko je v sredo na posamični tekmi med kajakaši zmagal Simon Oven, Anže Urankar je bil drugi, med kanuisti pa Blaž Cof tretji, so danes slovenski kajakaši osvojili še srebro v ekipni tekmi klasičnega spusta.

Slovenija 16.5.2019 14:52

Levica neuspešna s predlogom za uvrstitev primera Horvath na sejo MVK

Člani mandatno-volilne komisije DZ na današnji seji niso podprli predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in deset proti. Poleg Levice so bili za tudi v SMC, SAB in NSi.

Slovenija 16.5.2019 14:35

Raziskovalci IJS sodelovali v skupini, ki je izdelala nov sintetični protein

Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so sodelovali tudi raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS), je izdelala votlo proteinsko makromolekulo, ki po obliki spominja na nogometno žogo, ki obeta uporabo v farmaciji za prenos učinkovin na tarčna mesta v celicah, so sporočili z IJS. Rezultate raziskave je danes objavila ugledna revija Nature.

Slovenija 16.5.2019 12:32

Vlada z aneksom na novo določila mejo za odklanjanje novih bolnikov

Vlada je danes potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. Ta je z aneksom določena pri 1895 glavarinskih količnikih. Kot je poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder, to ne pomeni, da bodo zdravniki izpisovali že opredeljene bolnike.

Slovenija 16.5.2019 12:18

Tako hladnih ledenih mož ni bilo že 41 let

Letošnji ledeni možje so postregli s precej hladnim vremenom, kakršnega v Sloveniji nismo zabeležili že od leta 1978. V povprečju so bile temperature za sedem stopinj nižje, kot je običajno za ta letni čas, je za STA povedal klimatolog Gregor Vertačnik. Iz daljšega obdobja hladnega vremena sicer ne moremo sklepati, da bo poletje toplo, opozarja.

Slovenija 16.5.2019 11:33

Koalicija usklajena o konceptu demografskega sklada; vanj portfeljske naložbe

Minister za finance Andrej Bertoncelj je koaliciji danes predstavil usmeritve za pripravo zakona o demografskem skladu. Partnerji se strinjajo o konceptu, po katerem bi pod demografski sklad sodile portfeljske naložbe države, strateške pa pod SDH, so po srečanju pojasnili partnerji, ki predlog zakona pričakujejo junija oz. julija.

svet 16.5.2019 10:43

Na Cipru vročinski val

Ciper je v teh dneh za razliko od Slovenije, kjer beležimo ene od najhladnejših majskih dni, zajel vročinski val. V prestolnici Nikozija so tako danes namerili nič manj kot 37 stopinj Celzija, kar je sicer po navedbah ciprskih vremenoslovcev zelo neobičajno za ta del leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

gospodarstvo 16.5.2019 10:10

Skupina Sava Re v četrtletju z rastjo premij in dobička

Skupina Sava Re oz. Zavarovalna skupina Sava je v prvem četrtletju zbrala za 171,6 milijona evrov bruto premij ali 2,8 odstotka več kot v prvem trimesečju lani, čisti dobiček pa se je ob 135,7-odstotni rasti ustavil pri 10,9 milijona evrov. S poslovanjem, to je skladno z načrti, so se v sredo seznanili nadzorniki zavarovalnice.

svet 16.5.2019 7:21

Trump prepovedal poslovanje s tveganimi tujimi telekomunikacijskimi podjetji

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

svet 16.5.2019 7:02

Predstavniki Madura in Guaidoja na pogovore na Norveško

Na Norveško so v sredo iz Caracasa odpotovali predstavniki vlade venezuelskega predsednika Nicolasa Madura ter predstavniki opozicije pod vodstvom Juana Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Tam naj bi se pogajali in skušali najti izhod iz krize.

šport 16.5.2019 6:54

Milwaukee povedel 1:0 v finalu vzhodne konference lige NBA

Košarkarji Milwaukee Bucks so na prvi tekmi finala vzhodne konference severnoameriške lige NBA v domači dvorani slavili zmago s 108:100 ter v seriji na štiri zmage proti edini kanadski franšizi Toronto Raptors povedli z 1:0.

svet kultura 16.5.2019 5:00

V Pragi razstava slovenskega impresionizma

Na Praškem gradu bodo danes odprli razstavo Impresionizem od zore do mraka: Slovenska umetnost 1870-1930. Kot so zapisali v Narodni galeriji, gre za največjo in najštevilčnejšo pošiljko nacionalne dediščine v tujino v vsej zgodovini samostojne Slovenije. V Pragi bodo predstavili kar 474 del, med njimi sliko Jurija Šubica Pred lovom.

svet 16.5.2019 0:30

EU o evrskem proračunu, optimizem glede dogovora v juniju

Finančni ministri EU z izjemo Velike Britanije bodo danes v Bruslju nadaljevali razpravo o občutljivem vprašanju evrskega proračuna. V Bruslju pred sestankom izpostavljajo precejšen napredek v pogovorih in optimizem, da bo dogovor mogoče doseči junija, kot je načrtovano. Podrobnosti ne razkrivajo.

Slovenija 16.5.2019 0:30

Odbor za obrambo o rezultatih okoljskih monitoringov na vadišču na Počku

Člani odbora DZ za obrambo bodo na seji spregovorili o problematiki osrednjega vadišča Slovenske vojske (SV) Poček. Med drugim se bodo seznanili z rezultati monitoringov, opravljenih na območju vadišča. Medtem ko je postojnska občina že večkrat izrazila zahtevo po zaprtju vadišča, pa minister Karl Erjavec verjame, da je dogovor z občani mogoč.