Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

El Baradej pred petkovimi protesti pripravljen "voditi tranzicijo" v Egiptu

Kairo/Bruselj/Dunaj, 27. januarja - V več egiptovskih mestih danes že tretji dan zapored potekajo protivladni protesti, a pravi udarec oblastem aktivisti napovedujejo za jutri. Na ulicah Kaira, Sueza, Aleksandrije in drugih mest naj bi se sicer danes zbralo manj ljudi kot v minulih dneh, kljub temu pa so med njimi in policisti že izbruhnili spopadi.

Indonezija.
Nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Več pozornosti mediji medtem namenjajo protestom, ki so jih mladi aktivisti iz prodemokratičnega gibanja 6. april napovedali za jutri in naj bi bili najmnožičnejši doslej. Proteste je namreč sedaj podprla tudi prepovedana Muslimanska bratovščina, največje in najbolje organizirano opozicijsko gibanje v Egiptu.

Dodaten zagon naj bi jim poleg tega dala današnja napoved Nobelovega nagrajenca za mir in bivšega generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohameda El Baradeja, da se vrača v Egipt in se bo udeležil demonstracij. El Baradej je poleg tega povedal, da je pripravljen "voditi tranzicijo" v Egiptu, če ljudje tako želijo.

jav/mlj
© STA, 2011