Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nemški in poljski predsednik: Mladi se morajo spominjati Auschwitza

Oswiecim/Berlin, 27. januarja - Poljski in nemški predsednik, Bronislaw Komorowski in Christian Wulff, sta danes na kraju, kjer je nekdaj stalo koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, opozorila, da se morajo mladi spominjati zločinov v tem taborišču in graditi lepšo prihodnost.

Taborišče so sovjetske sile osvobodile na današnji dan pred 66 leti, od leta 2005 pa je ta dan mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji.

Komorowski in Wulff sta se danes v nekdanjem taborišču, v katerem so nacisti med letoma 1940 in 1945 ubili 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov, srečala z mladimi Poljaki in Nemci, pa tudi z nekdanjimi taboriščniki.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta so slovesnost pripravili tudi v nemškem parlamentu. Nemški parlament vsako leto 27. januarja nagovori preživeli holokavsta, tokrat pa je za govornico prvič stopil Rom.

V času nacizma je bilo sistematično ubitih med pet in šest milijonov Judov, pa tudi številni Romi in Slovani, kot tudi invalidi ter politični in verski oporečniki.

aju/sk
© STA, 2011