Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nokia v zadnjem četrtletju z nižjim, v celem letu z višjim dobičkom

Helsinki, 27. januarja - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 745 milijonov evrov čistega dobička, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2010 pa je ta največji proizvajalec mobilnikov na svetu uspel povečati dobiček z 891 milijonov evrov predlani na 1,85 milijarde evrov lani.

Rusija.
Proizvajalec mobilnih telefonov Nokia.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Nokia je sicer v zadnjem trimesečju lani uspela povečati prihodke od prodaje za šest odstotkov na 12,65 milijarde evrov. Celoletni prihodki so se povečali za štiri odstotke na 42,5 milijarde evrov.

Dobiček Nokie se je v zadnjem četrtletju zaradi znižanja marž v luči ostre konkurence zmanjšal, kljub temu pa je presegel napovedi analitikov. Ti so namreč pričakovali 45-odstotno zmanjšanje čistega dobička in le triodstotno povečanje prihodkov od prodaje.

Finski telekomunikacijski velikan je ob tem doživel zmanjšanje deleža na svetovnem trgu mobilnih telefonov. V letu 2010 je tako znašal le še 31 odstotkov, medtem ko je v predhodnem letu znašal 35 odstotkov.

arh/mke
© STA, 2011