Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Černačeva komisija vladi predlaga umik novele o varstvu arhivskega gradiva

Ljubljana, 27. januarja - Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na današnji seji sprejela mnenje, s katerim vladi predlaga, da umakne novelo zakona o varstvu arhivskega gradiva.

Današnje seje komisije se je poleg članov komisije udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko. Ta je uvodoma pojasnil, da novela ne postavlja pod vprašaj dostopnosti do arhivov Službe državne varnosti (SDV), ločuje pa med klasično obveščevalno in protiobveščevalno dejavnostjo. Novela po njegovih besedah preprečuje težko popravljive posledice razkritja nekaterih arhivov za delovanje države ter za posameznike iz nekdanje SDV in njihove družinske člane.

V opoziciji so se strinjali, da je posameznike iz nekdanje SDV treba zaščititi. Vendar pa je bila SDV po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka teroristična organizacija, zato ne bi smeli ščititi tudi njenih dejanj. Pritrdil mu je predsednik komisije Zvonko Černač, ki je novelo izpostavil kot politično vprašanje rehabilitacije nekdanje SDV.

pa/ako
© STA, 2011