Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Škoberneta čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, komisija DZ popoldne o njegovi imuniteti

Ljubljana, 27. januarja - Celjskega sodnika Milka Škoberneta in ostala osumljena vpletenosti v primer podkupovanja bo danes zaslišal preiskovalni sodnik. Za popoldne pa je že sklicana nujna seja mandatno-volilne komisije DZ, ki bo obravnavala zahtevo vrhovnega državnega tožilstva, da se DZ izreče glede imunitete sodnika.

Celje.
Suspendiran celjski okrožni sodnik Milko Škoberne.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Ustava namreč za sodnike določa imuniteto. Sodnik, ki je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije, pa ne sme biti priprt, niti se zoper njega začeti kazenski postopek brez soglasja DZ.

Ko gre za pripor, takoj odloča mandatno-volilna komisija, DZ pa odločitev na prvi seji potrdi ali spremeni. Mandatno-volilna komisija mora še pred odločanjem pridobiti mnenje Sodnega sveta. Slednji se bo sestal zgodaj popoldne.

Za Škoberneta in še dva osumljena je bilo v sredo odrejeno 48-urno policijsko pridržanje. Kriminalisti pa naj bi preiskovali več sumov jemanja podkupnin. Po navedbah policije se kriminalistična preiskava nadaljuje, tekom dneva pa bodo vsi trije pridržani privedeni pred preiskovalnega sodnika.

tz/ako/ako
© STA, 2011