Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na pogovoru v okviru Foruma 21 o Sloveniji kot pravni državi

Ljubljana, 27. januarja - V okviru Foruma 21 so sinoči v Ljubljani pripravili pogovor o Sloveniji kot pravni državi. Zbrane je nagovoril tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je poudaril, da pravna država ni stvar, ki je statična in dana enkrat za vselej, ampak je nikoli dosežen cilj, h kateremu mora težiti vsaka demokratična družba.

Po mnenju pravnika Lojzeta Udeta je kritika v zvezi s pravno državo, če ni konkretizirana, precej demagoške narave. Namesto da bi se številne razprave zaključile tam, kjer je to treba, se v zadnjem času valijo predlogi za referendum in zahteve za presojo na ustavno sodišče, pravi Ude.

Pravnik Rajko Pirnat je kot največji napad na pravno državo označil pobalinsko vedenje poslancev, ki po odločbi ustavnega sodišča niso glasovali ne za ne proti ustanovitvi Občine Ankaran. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v razpravi po pogovoru dejal, da jih na ustavnem sodišču ne motijo kritike njihovega dela, ampak gre za problem jasnega in glasnega pozivanja, naj se odločbe ustavnega sodišča ne spoštujejo.

spc/arh
© STA, 2011