Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Černačeva komisija danes o noveli zakona o varstvu arhivskega gradiva

Ljubljana, 27. januarja - Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo danes obravnavala novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki jo v proceduro po nujnem postopku pošilja vlada. Spremembe se med drugim nanašajo tudi na zadržanje določenega arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti.

Novela predvidevajo poseg na dve področji: na prenos digitalnih sistemov in notranjih pravil ter na zadržanje določenega arhivskega gradiva, ki ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Komisija je na seji 10. januarja sklenila, da direktorju Sove Sebastjanu Selanu predlaga, naj iz dokumentov, ki so jih 4. oktobra lani označili za zaupne, te oznake odstrani. Sova naj bi ovirala dostop do arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti, s čemer naj bi kršila zakon.

V torek pa je komisija sklenila, da zoper Selana in direktorja Arhiva RS Dragana Matića vloži kazensko ovadbo ter predlaga Selanovo krivdno razrešitev.

tvr/tz
© STA, 2011