Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Irska stranka Fianna Fail izbrala novega predsednika

Dublin, 26. januarja - Irska vladajoča stranka Fianna Fail je dobila novega predsednika. Premiera Briana Cowena bo na tem položaju po današnjem tajnem glasovanju v stranki nasledil donedavni zunanji minister Micheal Martin, ki je tudi veljal za favorita.

Belgija,.
Novi predsednik vladajoče irske stranke Fianna Fail Micheal Martin.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Poleg Martina so se za vodenje Fianne Fail potegovali še finančni minister Brian Lenihan, minister za socialne zadeve Eamon O Cuiv in ministrica za šport Mary Hanafin. Pričakovano zmago 50-letnega Martina, ki velja za zelo proevropskega politika, so v stranki razkrili preko spletnega socialnega omrežja twitter.

Z izbiro novega predsednika vladajoče stranke in današnjo potrditvijo ključnega finančnega zakona za leto 2011 v drugem branju se irski politični vihar po slabih dveh tednih očitno počasi umirja.

Martina sicer sedaj čaka težak volilni boj, saj bodo imeli na Irskem konec februarja predčasne parlamentarne volitve. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah Fianno Fail, nekoč najmočnejšo irsko stranko, danes podpira le še 14 odstotkov volivcev. V bitki za oblikovanje nove irske vlade so tako predvsem laburisti in zmerno konservativna stranka Fine Gael.

jav/ms
© STA, 2011