Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Irski parlament potrdil varčevalni proračun

Dublin, 26. januarja - Irski parlament je danes v drugem branju potrdil finančni zakon za leto 2011, ki je ključen za pridobitev mednarodne pomoči, za katero je Irska zaprosila konec lanskega leta. Po današnji potrditvi v drugem branju bo proračun dokončno sprejet predvidoma konec tega tedna, kar bo odprlo pot za razpis predčasnih volitev. Te bodo predvidoma 25. februarja.

Belgija.
Irski premier Brian Cowen.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Za predlog vlade je glasovalo 80 poslancev, 78 pa jih je bilo proti. Irska vlada od nedelje, ko so vladajočo koalicijo zapustili Zeleni, v parlamentu nima zagotovljene večine.

Glasovanje o proračunu je v senco potisnilo za danes zvečer napovedano glasovanje o novem vodji stranke Fianna Fail. Največ možnost, da zasede položaj, s katerega je v soboto odstopil premier Brian Cowen, naj bi imel dosedanji zunanji minister Michael Martin.

Zadnje javnomnenjske ankete sicer kažejo, da nekoč najmočnejšo irsko stranko podpira le še 14 odstotkov volivcev. Obtožujejo jo namreč, da je kriva za gospodarske in finančne težave Irske, zaradi katerih je moral nekdanji keltski tiger zaprositi za skoraj 70 milijard evrov pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada.

sk/jes/sk
© STA, 2011