Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Društvo Ekologi brez meja bo nadgradilo register divjih odlagališč

Ljubljana, 26. januarja - Društvo Ekologi brez meja bo letos posodobilo in nadgradilo prvi nacionalni register divjih odlagališč v Sloveniji, ki je nastal lani. Popis odlagališč bo potekal od začetka marca do sredine aprila, je danes v Ljubljani povedal vodja projekta Janez Matos.

Ljubljana.
Janez Matos iz društva Ekologi brez meja.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Register je začel nastajati v času priprav na lansko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu. V njem je trenutno 13.000 lokacij divjih odlagališč, društvo pa ocenjujejo, da se jih v Sloveniji skupaj nahaja od 30.000 do 40.000.

V društvu k sodelovanju pozivajo prostovoljce, ki lahko na spletni strani www.očistimo.si prijavijo odlagališča, lahko pa se prijavijo tudi za popisovalce odlagališč. Organizatorji bodo februarja zanje pripravili tudi izobraževalne delavnice.

Dušan Plut s filozofske fakultete je opozoril, da so divja odlagališča eno ključnih starih okoljskih bremen Slovenije in slovenskih občin. Po njegovi oceni bo potrebna tudi strožja kaznovalna politika - divja odlagališča bi morala biti kaznivo dejanje in ne le prekršek.

fz/mke
© STA, 2011