Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tunizija izdala mednarodni zaporni nalog za Ben Alija

Tunis, 26. januarja - Tunizijsko pravosodje je izdalo mednarodni zaporni nalog za strmoglavljenega predsednika Zina El Abidina Ben Alija, ki je zaradi nemirov v domovini pobegnil v Savdsko Arabijo, in njegovo soprogo Leilo Trabelsi, je danes sporočil tunizijski pravosodni minister Lazhar Karoui Chebbi.

Tunizija.
Strmoglavljeni tunizijski predsednik Zin El Abidin Ben Ali.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Tunizija.
Strmoglavljeni tunizijski predsednik Zin El Abidin Ben Ali.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pobeglega predsednika in njegovo soprogo preganjajo zaradi "nelegalne pridobitve premičnih in nepremičnih dobrin" ter zaradi "nedovoljenega nakazovanja deviz v tujino", je pojasnil Chebbi.

Ben Ali je zaradi ljudske vstaje, poimenovane jasminova revolucija, 14. januarja pobegnil iz Tunizije in se zatekel v Savdsko Arabijo. Državo je zapustila tudi njegova v Tuniziji osovražena žena.

V Tuniziji pa se kljub odhodu predsednika in oblikovanju prehodne vlade, ki naj bi državo vodila do predsedniških in parlamentarnih volitev, nadaljujejo protesti. Ljudje so namreč nezadovoljni, ker je v prehodni vladi več obrazov Ben Alijevega režima.

Policija je danes s solzivcem pregnala množico protestnikov, ki so poskušali predreti policijsko blokado pred trgom, na katerem stojijo uradi premiera. Vlado naj bi sicer danes spričo pritiska prebivalstva preoblikovali.

aju/mc
© STA, 2011