Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Žbogar zavrnil kritike opozicije glede ravnanja pri Hotizi

Ljubljana, 26. januarja - Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v odgovoru na kritike poslancev opozicije v zvezi z ravnanjem slovenskih državnih organov ob sobotnem dogodku pri Hotizi poudaril, da bo za odločanje arbitražnega sodišča o meji ključno, da je katastrska meja pri Hotizi jasna in da je Slovenija 25. junija 1991 izvajala jurisdikcijo na levem bregu Mure.

Italija.
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Slovenski minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Slovenski minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.
Foto: Thierry Monasse/STA

Poslanci SDS in SLS so bili na seji odbora DZ za zunanjo politiko kritični do ravnanja slovenskih državnih organov minulo soboto, ko so domačini pri Hotizi našli truplo, nato pa so ogled dogodka opravili hrvaški varnostni organi. V opoziciji menijo, da si je Slovenija s tem, ko ni izvajala jurisdikcije na območju, poslabšala položaj glede določitve meje.

Odbor je v nadaljevanju se je obravnaval tudi gradivo vlade o vlogi Slovenije v Afganistanu. Ob nekaterih pripombah poslancev vladajoče koalicije in kritikah opozicije so poslanci vladi med drugim predlagali, da možnosti popolnega umika Slovenske vojske ne uvršča v nobene časovne okvire.

sk/mlj/np
© STA, 2011