Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Afganistanu vendarle zaprisegel nov sklic parlamenta

Kabul, 26. januarja - Ob prisotnosti afganistanskega predsednika Hamida Karzaja danes v Kabulu vendarle poteka ustanovno zasedanje novega parlamenta. Slovesni začetek dela parlamenta sledi tednu dni prerekanj med predsednikom in novoizvoljenimi poslanci, ali lahko slednji zasedejo svoje poslanske sedeže, čeprav preiskava o volilnih nepravilnostih še poteka.

Ustanovno zasedanje se je začelo s Karzajevim govorom, nato pa je predsednik zaprisegel nove poslance. Zaželel jim je veliko uspeha pri njihovem delu, obenem pa je tudi opozoril, da ostaja veliko vprašanj v zvezi s parlamentarnimi volitvami še neodgovorjenih.

Ustanovno zasedanje poteka štiri mesece po parlamentarnih volitvah septembra lani. Volitve so zaznamovale številne nepravilnosti, zaradi katerih je volilna komisija med drugim razveljavila približno četrtino od pet milijonov oddanih glasovnic.

Predsednik je nato decembra oblikoval posebno sodišče, ki naj bi ponovno preučilo vse nepravilnosti na volitvah. Na poziv tega sodišča, ki z delom še ni končalo, je želel Karzaj ustanovno zasedanje parlamenta preložiti na konec februarja, kar pa je ujezilo novoizvoljene poslance. Ti so na koncu vendarle dosegli svoje in z današnjim dnem zasedli poslanske sedeže.

jav/mc/mc
© STA, 2011