Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Egipt: Opozicija za nove proteste, oblasti jih prepovedujejo

Kairo, 26. januarja - Dan po protivladnih protestih v Egiptu, v katerih so bili ubiti trije ljudje, je egiptovska opozicijska skupina Gibanje 6. april danes pozvala k novim demonstracijam. Egiptovsko notranje ministrstvo pa je proteste prepovedalo in posvarilo, da bodo morali vsi morebitni protestniki odgovarjati pred sodiščem.

Gibanje je k novim protestom pozvalo le nekaj ur zatem, ko so egiptovske varnostne sile ponoči z glavnega trga v Kairu s solzivcem pregnale več tisoč protestnikov. V egiptovski prestolnici sicer danes veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Ulice Kaira je včeraj zasedlo na tisoče ljudi, ki so po zgledu tunizijskega upora zahtevali gospodarske in politične reforme. Prišlo je tudi do spopadov s policijo, v katerih so bili ubiti policist in dva protestnika, okoli 250 ljudi pa je bilo ranjenih. Protesti so potekali tudi v drugih egiptovskih mestih.

Med največjimi demonstracijami v Egiptu v zadnjih letih je bilo po najnovejših podatkih egiptovskih oblasti aretiranih okoli 200 ljudi.

mc/np
© STA, 2011