Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Rusija ratificirala novi Start

Moskva, 26. januarja - Zgornji dom ruskega parlamenta, svet federacije, je danes soglasno ratificiral nov sporazum o zmanjšanju strateškega orožja (Start) med ZDA in Rusijo. Po ratifikaciji v ameriškem senatu in včerajšnji potrditvi v spodnjem domu ruskega parlamenta, dumi, je bila potrditev v svetu federacij še zadnji korak pred dokončno uveljavitvijo sporazuma.

Ratifikacija novega Starta - prvega dogovora o jedrskem razoroževanju med ZDA in Rusijo v zadnjih 20 letih - v Rusiji, kjer Kremelj povsem nadzira parlament, ni bila nikoli pod vprašajem. So pa ruski poslanci s potrditvijo namerno počakali, da je bil sporazum najprej sprejet v precej bolj "negotovem" ameriškem senatu.

Po ratifikaciji v ZDA je bilo tako v Moskvi pričakovati hitro potrditev, a so se stvari malce zavlekle, saj so ameriški senatorji ob ratifikaciji sprejeli še enostransko resolucijo z vrsto dopolnil. Duma se je namreč odločila, da nanjo odgovori s podobnim dokumentom, in je v zakon o ratifikaciji Starta vključila več amandmajev.

Naslednik sporazuma Start iz leta 1991, ki se je iztekel decembra 2009, med drugim predvideva omejitev nameščenih bojnih glav na medcelinskih raketah na do 1550, kar je za 30 odstotkov manj, kot je določala prejšnja pogodba. Sporazum sta aprila lani v Pragi podpisala ameriški predsednik Barack Obama in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev.

jav/mc
© STA, 2011