Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama pozval Američane k inovacijam in varčevanju

Washington, 26. januarja - Ameriški predsednik Barack Obama je svoj drugi govor o položaju v državi izkoristil za poziv Američanom k vlaganjem v inovacije, izobraževanje in infrastrukturo, napovedal pa je tudi nekaj varčevalnih ukrepov. Zunanji politiki je namenil le manjši del govora na koncu.

Portugalska.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Portugalska.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na začetku je spomnil na nedavni pokol v Tucsonu, v katerem je bila ranjena kongresnica Gabrielle Giffords.

Politikom obeh strank, ki so letos med govorom sedeli pomešani med seboj, je sporočil, da so se volivci novembra lani na kongresnih volitvah odločili za deljeno odgovornost obeh strank pri vladanju.

Poudaril je tudi potrebo po ustvarjanju delovnih mest z vlaganji v inovacije, čisto energijo, uspešnejše izobraževanje, da bo Amerika ohranila vodilni položaj v svetu. Po njegovih besedah je cilj milijon električnih vozil na cestah do leta 2015 ter 80 odstotkov električne energije iz čistih virov do leta 2035.

Glede naraščajočega javnega dolga je Obama predlagal zamrznitev rasti vseh domačih programov porabe za pet let, kar naj bi v naslednjih desetih letih zmanjšalo proračunski primanjkljaj za 400 milijard dolarjev.

mc/rp/sk/mc
© STA, 2011