Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ruska duma potrdila novi sporazum Start z ZDA

Moskva, 25. januarja - Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je danes v tretjem branju s 350 glasovi proti 96 potrdil nov sporazum o zmanjšanju strateškega orožja (Start) med ZDA in Rusijo. Novi Start sedaj čaka še dokončna potrditev v zgornjem domu ruskega parlamenta, svetu federacije, ki bo o sporazumu razpravljal že jutri.

Rusija, Moskva.
Spodnji dom ruskega parlamenta, duma.
Rusija, parlament.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Ameriški senat je sporazum - prvi dogovor o jedrskem razoroževanju med velesilama v zadnjih 20 letih - ratificiral minuli mesec. Po ratifikaciji v ZDA je bilo v Moskvi pričakovati hitro potrditev, a so se stvari malce zavlekle, ker je senat ob ratifikaciji sprejel še resolucijo z vrsto nezavezujočih dopolnil. Ruski poslanci so se namreč odločili, da nanjo odgovorijo s podobnim enostranskim dokumentom, in so tudi sami sprejeli več nezavezujočih amandmajev.

Naslednik sporazuma Start iz leta 1991, ki se je iztekel decembra 2009, med drugim predvideva omejitev nameščenih bojnih glav na medcelinskih raketah na do 1550, kar je za 30 odstotkov manj, kot je določala prejšnja pogodba. Nova pogodba sicer obema državama pušča dovolj jedrskih konic za večkratno razstrelitev sveta, vendar jih bosta lahko druga proti drugi odslej usmerili precej manj.

jav/jk
© STA, 2011