Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Svetovna elita v Davosu začenja iskanje odgovorov na izzive pokrizne realnosti

Davos, 26. januarja - Predstavniki svetovne politične in gospodarske elite v mondenem švicarskem zimskošportnem središču Davos začenjajo že 41. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma. Letošnji posvet pod vršaci vzhodne Švice bo potekal v znamenju iskanja odgovorov na izzive nove globalne realnosti po finančni in gospodarski krizi.

Kot je v pred začetkom srečanja poudaril ustanovitelj foruma Klaus Schwab, se svet ni še nikoli soočal s toliko kompleksnimi izzivi naenkrat. Forum je zato pred začetkom letošnjega srečanja opravil posebno študijo o najpomembnejših globalnih izzivih v letu 2011.

Najuglednejši predstavniki s političnega, gospodarskega, akademskega in civilnodružbenega področja so kot pet največjih izzivov navedli premike gospodarske moči od razvitih k hitro rastočim državam, ki jih je kriza močno pospešila, nadaljnjo eksplozivno rast svetovnega prebivalstva, številne negotovosti glede globalnega gospodarskega okrevanja, poglabljanje neenakosti med državami in znotraj držav ter vprašanje omejenosti naravnih virov, ki predstavlja resno grožnjo stabilnosti.

Med okoli 2500 udeleženci iz poslovnega in političnega sveta, civilne družbe in sveta zabave, ki naj bi se do konca tedna mudili v Davosu, je svoj prihod napovedalo tudi 35 šefov držav in vlad. Za varnost udeležencev naj bi skrbelo okoli 5000 vojakov in policistov.

jes/kk
© STA, 2011