Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ILO: Število brezposelnih v svetu lani ostalo pri rekordnih 205 milijonih

Ženeva, 25. januarja - Kljub izrazitemu izboljšanju gospodarskih razmer v nekaterih državah je število brezposelnih v svetu v lanskem letu ostalo bolj ali manj nespremenjeno pri 205 milijonih, kar je 27,6 milijona več kot v predkriznem letu 2007, ugotavlja Mednarodna organizacija za delo.

Globalna stopnja brezposelnosti je bila lani pri 6,2 odstotka, predlani je bila pri 6,3 odstotka, v predkriznem letu 2007 pa pri 5,6 odstotka.

Za letošnje leto organizacija kljub napovedani globalni gospodarski rasti v višini 4,2 odstotka napoveduje le malenkosten upad brezposelnosti, saj naj bi se število brezposelnih znižalo na 203,3 milijona, kar bi pomenilo 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Kot je organizacija zapisala v poročilo o globalnih trendih na področju zaposlovanja, je 55 odstotkov celotnega povečanja globalne brezposelnosti v obdobju med 2007 in 2010 odpadlo na razvita gospodarstva in EU, čeprav te države predstavljajo le 15 odstotkov globalne delovne sile.

V večini razvijajočih se držav je medtem zaposlitvena slika ostala bolj ali manj nespremenjena ali se je celo malo izboljšala.

jes/kk
© STA, 2011