Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred Posedelovo komisijo danes Kranjec

Ljubljana, 26. januarja - Parlamentarna preiskovalna komisija za sporne managerske prevzeme, ki jo vodi poslanec Zares Lojze Posedel, bo danes zaslišala guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca. Komisija se je Kranjca odločila zaslišati po pričanju direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev Damijana Žuglja, ki je krivdo za sporne prevzeme v preteklosti pripisal tudi Banki Slovenije, ki da ni opravila svoje nadzorne funkcije.

Žugelj je v svojem pričanju pred komisijo krivdo za sporne prevzeme poleg Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je bila po njegovih besedah v preteklosti premalo drzna in je vodila premalo postopkov, pripisal predvsem Banki Slovenije, ki da ni opravila svoje nadzorne naloge.

Centralna banka ima po Žugljevih besedah na voljo mehanizem kapitalske ustreznosti in bi lahko v primeru spornih managerskih prevzemov upravo posamezne banke, ki je kreditirala prevzemnika, klicala na zagovor. Če za posojila ne bi bilo kritja, bi lahko zahtevala dvig kapitalske ustreznosti banke.

uk/kk
© STA, 2011