Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Britansko gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju z 0,5-odstotnim padcem

London, 25. januarja - Britanski bruto domači proizvod se je v zadnjem lanskem četrtletju nepričakovano skrčil za 0,5 odstotka, potem ko se je v tretjem trimesečju okrepil za 0,7 odstotka, je v prvi oceni sporočil britanski statistični urad. Gre za prvi upad po tretjem četrtletju 2009, deloma pa je posledica surovega zimskega vremena v decembru.

Analitiki so kljub hladnemu in sneženemu vremenu v zadnjem lanskem mesecu napovedovali, da se bo gospodarstvo okrepilo za 0,4 odstotka.

Decembrski prodor arktičnega vremena je na gospodarski rasti pustil posledice v višini 0,5 odstotne točke. Če ne bi bilo mrzle zime, ki je ovirala gradbeništvo, bi britanski bruto domači proizvod po ugotovitvah urada stagniral.

To vseeno pomeni, da je 0,4 odstotne točke pripisati drugim dejavnikom, kar je znova vzbudilo strahove, da je kriza pustila resne posledice na strukturni moči gospodarstva in da bi utegnili strogi varčevalni ukrepi za stabilizacijo javnih financ državo pahniti v novo recesijo.

Finančni minister George Osborne je že zagotovil, da vlada ne namerava spreminjati načrta za konsolidacijo javnih financ, ki je po njegovem prepričanju edina pot do vzdržne gospodarske rasti.

jes/kk
© STA, 2011