Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Irska stranka Fianna Fail bo danes izbirala novega predsednika

Dublin, 26. januarja - Irska stranka Fianna Fail bo po nedavnem razpadu vladajoče koalicije in pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami danes izbirala novega predsednika.

Za naslednika premiera Briana Cowena na čelu stranke se potegujejo štirje kandidati, največ možnosti za zmago pa naj bi imel donedavni zunanji minister Micheal Martin. Poleg njega bodo v današnji bitki nastopili še finančni minister Brian Lenihan, minister za socialne zadeve Eamon O Cuiv in ministrica za šport Mary Hanafin.

Irski politični vihar je izbruhnil pred slabima dvema tednoma z vse glasnejšimi zahtevami znotraj Fianne Fail, da se mora Cowen umakniti z vrha stranke. Cowen je to sprva zavračal, nato pa je v soboto vendarle popustil. Situacijo je še dodatno zapletla stranka Zelenih, ki je v nedeljo izstopila iz koalicije, s čimer je vlada izgubila večino v parlamentu.

V ponedeljek sta nato vlada in opozicija dosegli kompromis. Parlament bo najprej po hitrem postopku sprejel finančni zakon za leto 2011, kar je še zadnji pogoj, ki ga mora Irska še izpolniti za 85 milijard evrov posojila EU in IMF, nato pa bodo za konec februarja razpisali predčasne parlamentarne volitve.

jav/jk
© STA, 2011