Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Svet obsoja teroristični napad na moskovskem letališču

Bruselj, 24. januarja - Iz sveta že prihajajo prvi odzivi na današnji teroristični napad na moskovskem letališču Domodedovo, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 35 ljudi, okoli 130 je bilo ranjenih. Skupni imenovalec odzivov je obsodba terorizma in pretresenost ob takšnem nerazumnem nasilju.

Portugalska.
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Belgija.
Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Predsednik Evropske parlamenta Jerzy Buzek je v izjavi obsodil napad in poudaril, da za terorizem in nasilje ni opravičila. Izrazil je sočutje z ruskim narodom in izrekel sožalje svojcem žrtev.

Napad je ostro obsodil tudi predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Cavusoglu, člani skupščine, ki zaseda v Strasbourgu, pa so spomin na žrtve počastili z minuto molka.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ob napadu izrazil solidarnost z ruskim narodom in vlado. V sporočilu za javnost je obsodil to grozljivo dejanje in izrazil sožalje svojcem žrtev.

Napad obsojajo tudi številne države, med njimi Francija, Nemčija in Velika Britanija. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v imenu svoje države izrazil solidarnost z ruskimi oblastmi. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je poudaril, da za to barbarsko dejanje ni opravičila. Vodja britanske diplomacije je ob napadu izrazil pretresenost in izrazil sožalje družinam žrtev.

jk/mc/jk
© STA, 2011