Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija ob poglobitvi krize v prašičereji poziva k ukrepanju EU

Bruselj, 24. januarja - Kmetijski minister Dejan Židan je danes v Bruslju poudaril, da se je kriza v prašičereji še poglobila in da je učinkovito ukrepanje na ravni Evropske unije vse nujnejše. Slovenija bo tako po njegovih besedah danes skupaj z večino držav članic pozvala k ustanovitvi skupine za sistemsko reševanje te krize po vzoru soočanja s krizo v sektorju mleka.

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Sloveniji in drugod po Srednji Evropi je cena prašičjega mesa v zadnjih tednih padla za 10 centov, kar je skoraj 10 odstotkov vrednosti na kilogram prašiča, je poglobitev krize v prašičereji pojasnil minister Židan.

Zamisel o vzpostavitvi visoke skupine za sistemsko reševanje krize v prašičereji po ministrovih besedah za zdaj podpirajo vse države članice, razen največjih proizvajalk prašičjega mesa - Nemčije, Danske in Nizozemske.

Slovenija bo sicer Evropsko komisijo ponovno pozvala tudi, naj preuči, ali so oligopoli na trgu prašičjega mesa sokrivi za to, da v nekaterih državah prašičereja v tem trenutku preživlja zelo težke čase.

pm/kk
© STA, 2011