Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nevladniki opozorili varuhinjo na pomanjkljivosti zakona o preprečevanju dela na črno

Ljubljana, 24. januarja - Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik se je danes srečala s predstavniki prostovoljskih organizacij. Razpravljali so o vlogi prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pri uveljavljanju človekovih pravic, pri tem pa opozorili na pomanjkljivosti zakonskih predlogov o prostovoljstvu in o preprečevanju dela na črno.

Ljubljana.
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri prvem je neurejeno mentorstvo za prostovoljce v Sloveniji in izobraževanje prostovoljcev. V lokalnih skupnostih so dobro sprejeti, a pogrešajo več pozitivnega gledanja in tudi ukrepanja s strani države.

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je pojasnil, da so nevladniki opozorili tudi na neusklajenost obeh zakonskih predlogov. Treba bo namreč izredno pazljivo določiti, kdaj bo šlo za t.i. malo delo, kdaj za sosedsko pomoč in kdaj bodo določena dela opravljena prostovoljno.

Predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal je dejala, da so se z varuhinjo dogovorili, da bodo še naprej skrbno preverjali predlog zakona o prostovoljcih, ki ga zdaj zakon o delu na črno "najeda".

vi/pa/pa
© STA, 2011