Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj bo po aferi z dioksinom predlagal ukrepe za varnejšo proizvodnjo krme

Bruselj, 24. januarja - Evropska komisija bo na podlagi nemških predlogov v odzivu na afero z dioksinom predlagala evropske ukrepe za izboljšanje varnosti v proizvodnji krme. Slovenija te ukrepe podpira, je danes v Bruslju povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Afera z dioksinom, ki lahko v večjih količinah povzroči raka, je izbruhnila konec lanskega leta v nemški zvezni deželi Saška. Dioksin so odkrili v jajcih in mesu, kamor je prišel z okuženo maščobo, primešano krmi za perjad in prašiče.

Nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner je danes evropskim kolegom predstavila nemški načrt za ukrepanje na nacionalni in evropski ravni. Na podlagi nemških predlogov bo Evropska komisija kmalu predlagala ukrepe na evropski ravni.

Med predlogi, ki se pričakujejo od komisije, so: ločitev proizvodnje maščob za industrijsko uporabo od maščob za hrano in krmo, obvezna registracija vseh udeležencev v prehranski verigi in obvezno poročanje zasebnih laboratorijev o neskladjih, ki lahko škodujejo zdravju potrošnika.

pm/kk
© STA, 2011