Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zdravstveni svet danes o razvoju slovenske ginekologije in porodništva

Ljubljana, 25. januarja - Zdravstveni svet bo na današnji seji obravnaval strategijo razvoja in celostne ureditve ginekološko porodniške službe v Sloveniji. Sestavni del strategije je tudi predlog racionalizacije mreže porodnišnic v državi, ki mu v nekaterih lokalnih okoljih očitajo namero ukinjanja porodnišnic. A stroka take očitke zavrača kot neosnovane.

Strategija je celovit dokument, ki zajema področja ginekologije, porodništva, ambulantne ginekološke dejavnosti in reprodukcije. Strokovna skupina, ki je pripravila strategijo, pedlaga, naj tudi ginekologi z osnovne zdravstvene ravni opravljajo redna dežurstva v okviru 24-urnega zdravstvenega varstva, naj prevzamejo opravljanje nekaterih manjših diagnostičnih, operativnih in terapevtskih postopkov.

Ginekologi z osnovne zdravstvene ravni bi se morali aktivneje vključiti zdravljenje neplodnosti po nacionalnih smernicah, diplomirane medicinske sestre oz. babice pa naj prevzamejo nekatere preventivne dejavnosti, kot je vodenje nosečnic ali preventivni presejalni program Zora, še predlagajo.

td/pa
© STA, 2011