Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Pobudi za ustanovitev občine Ankaran pozdravili potezo tamkajšnjih pripadnikov italijanske narodne skupnosti

Ankaran, 24. januarja - Pripadniki italijanske narodne skupnosti v Ankaranu so 19. januarja na koprski upravni enoti sprožili postopek registracije samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in združenja skupnosti Italijanov Ankaran. Poteza je naletela na soglasno podporo tako članov sveta ankaranske krajevne skupnosti kot članov Pobude za ustanovitev občine Ankaran.

Ljubljana.
Pobudnik za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Drugačnega mnenja so v Samoupravni skupnosti italijanske narodnosti Koper. Njen predsednik in koprski podžupan Alberto Scheriani izraža bojazen, da se za potezo skriva pritisk na italijansko narodno skupnost v Ankaranu ter da je ta žrtev manipulacije.

Vodja Pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik pa meni, da so se pripadniki italijanske narodne skupnosti na ta način tvorno vključili v projekt ustanovitve samostojne občine Ankaran.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in pravnik Janez Starman, ki namerava kandidirati za koprskega župana, sta danes sicer ponovno pozvala k spoštovanju odločbe ustavnega sodišča glede Ankarana.

bs/tz/pa
© STA, 2011