Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama o stanju v državi

Washington, 25. januarja - Ameriški predsednik Barack Obama bo imel drevi po lokalnem času (jutri ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem) tradicionalni govor o položaju v državi. Največ pozornosti naj bi posvetil gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest, temama, ki Američane najbolj zanimata.

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Govor o položaju v državi je večinoma namenjen domačim zadevam, bo pa Obama letos nedvomno omenil tudi ratifikacijo sporazuma z Rusijo Start konec lanskega leta, izogniti pa se verjetno ne bo mogel niti Afganistanu, Iranu, Severni Koreji in Bližnjemu vzhodu.

Že v svojem prvem govoru o položaju v državi januarja lani je Obama dejal, da so delovna mesta zanj prva prioriteta, vendar se je potem posvetil predvsem zdravstveni reformi. Račun so demokrati plačali na novembrskih volitvah, Obamovi ukrepi v začetku letošnjega leta pa kažejo, da te napake ne bo ponovil.

Ameriška ustava določa, da mora predsednik poročati o položaju v državi, iz česar je nastal vsakoletni govor pred obema domovoma kongresa, ki so ga po radiu prvič predvajali leta 1923, po televiziji pa leta 1947.

sk/aju
© STA, 2011