Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Medicinske sestre za enako obravnavo pri plačevanju dežurstev in nadur

Ljubljana, 24. januarja - V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi opozarjajo, da se plačilo zdravnikov za dežurno delo v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec in Celje po novem letu ni spremenilo, medicinskim sestram pa se je prepolovilo.

Ljubljana.
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) Jelka Mlakar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) Jelka Mlakar.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Poleg tega večina zavodov ne izplačuje nekaterih dodatkov, težave se pojavljajo tudi pri plačilu za preseganje obsega dela.

Izpostavljajo, da je nov pravilnik o neprekinjenem zdravstvenem varstvu, ki spreminja način vrednotenja dela zdravstvenih delavcev, nastal na podlagi dogovora med zdravniškim sindikatom Fides in vlado septembra lani. A vsebinsko enak sporazum so konec lanskega septembra podpisale tudi medicinske sestre, zato v sindikatu direktorje zdravstvenih zavodov pozivajo, naj uporabijo enake kriterije za vse.

Zato sindikat poziva ministrstvo za zdravje k ureditvi težav. V nasprotnem primeru bodo medicinske sestre pozvali, naj delajo samo v obsegu svojega delokroga ter naj umaknejo soglasja za delo preko polnega delovnega časa. Ne izključujejo niti stavke.

ago/td/td
© STA, 2011