Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Preventiva ključna za preprečevanje raka materničnega vratu

Ljubljana, 24. januarja - Ob tednu boja proti raku materničnega vratu na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana izpostavljajo pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu zdravih žensk lahko odkrijejo tiste s predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu.

Te oblike sprememb se lahko povsem pozdravijo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice. Rakaste spremembe materničnega vratu, ki so odkrite šele v višjih stadijih bolezni, pa zahtevajo radikalno odstranitev maternice. Verjetnost preživetja se manjša z razširjenostjo bolezni.

Vodja skupnih medicinskih služb Ginekološke klinike Leon Meglič svetuje, naj dekle pride na prvi pregled in odvzem brisa materničnega vratu pri 20 letih oziroma tri leta po začetku spolnih odnosov in nato naslednje leto še enkrat.

Sicer pa se bolezen po njegovih besedah učinkovito lahko prepreči le s cepljenjem proti virusu HPV. Državni program omogoča cepljenje vsem deklicam v 6. razredu osnovne šole.

vi/pa
© STA, 2011