Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izraelska komisija: Napad na konvoj ladij zakonit

Jeruzalem, 23. januarja - Smrtonosni napad izraelskih komandosov na konvoj ladij s propalestinskimi aktivisti, ki so maja lani poskušali prebiti pomorsko blokado območja Gaze, je bil zakonit, je danes sklenila izraelska preiskovalna komisija. Po oceni šestčlanske komisije je tudi pomorska blokada Gaze zakonita.

V posredovanju izraelske vojske proti konvoju šestih ladij, ki so iz Turčije plule proti Gazi, je bilo 31. maja lani na ladji Mavi Marmara ubitih devet Turkov.

Komisijo, ki je poročilo danes predala premieru Benjaminu Netanjahuju, vodi upokojeni sodnik Jakov Tirkel, v njej pa sodeluje pet Izraelcev in dva mednarodna opazovalca. Izraelska vlada jo je ustanovila julija lani z namenom osvetlitve smrtonosnega posredovanja, zaradi katerega si je judovska država prislužila kritike v mednarodni skupnosti, njeni odnosi z nekdanjo zaveznico Turčijo pa so se znašli na najnižji točki.

Izrael bo poročilo predal generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu, ki je sicer sam oblikoval štiričlansko skupino, katere naloga je preiskati smrtonosno operacijo.

aju/sg
© STA, 2011