Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pogovori z Iranom so se končali brez dogovora

Istanbul, 22. januarja - Dvodnevni pogovori med Iranom in šesterico svetovnih sil o iranskem jedrskem programu so se v Carigradu danes končali brez dogovora. Kot je na novinarski konferenci povedala visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton, na pogovorih niso dosegli napredka, prav tako pa niso določili datuma novih pogovorov, vendar pa po njenih besedah "vrata ostajajo odprta".

Ashtonova, ki je bila na čelu mednarodne delegacije, je izrazila razočaranje nad izidom pogovorov z Iranom. Ob tem je povedala, da na pogovorih niso dosegli nobenega napredka, čeprav so predstavili nov konkreten predlog glede izmenjave urana, v skladu s katerim bi Iran v zameno za jedrsko gorivo svoj nizko obogateni uran poslal na bogatenje v tujino.

Iran je po besedah Ashtonove skušal vsiliti svoje pogoje. Med drugim je vztrajal pri tem, da Združeni narodi ukinejo sankcije proti njemu kot pogoj za nadaljevanje pogajanj. Prav tako si je Teheran prizadeval, da bi šest velesil priznalo pravico Iranu, da ima pravico bogatiti uran.

sg/jk/jk
© STA, 2011