Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predlog o posegu na stanovanjski trg znan po obravnavi na vladi

Ljubljana, 22. januarja - Okoljsko ministrstvo je pripravilo predlog glede ideje, da bi država prek posebnega sklada odkupila del neprodanih stanovanj na trgu, in ga bo v bližnji prihodnosti posredovalo ministrstvoma za gospodarstvo in finance. Vsebino predloga bo javnosti predstavila vlada, ki bo gradivo obravnavala, ko bo usklajeno, pravijo na ministrstvu.

Včeraj se je namreč iztekel 15-dnevni rok, ki ga je ob obravnavi ukrepov za pomoč gradbeništvu postavila vlada in v katerem bi moralo ministrstvo še enkrat proučiti, ali bi bil ukrep odkupa stanovanj prek državnega ali javno-zasebnega sklada smiseln in ali bi prispeval k zagonu na nepremičninskem trgu.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić sicer pravi, da je bila ideja sklada zasnovana tako, da sredstva ne bi šla iz proračuna, ampak bi država skladu jamčila za najem posojil. Namen je bil oživiti trg nepremičnin, pri čemer bi bili odkupi znatno cenejši od tržnih cen, ter pridobiti določeno število stanovanj, ki bi jih lahko pod ugodnimi pogoji ponujali kot neprofitna stanovanja in predvsem za mlade družine.

Odkup neprodanih stanovanj na trgu je bil sicer del predlogov ukrepov, s katerimi želi vlada pomagati gradbenemu sektorju.

jes/jb/jes
© STA, 2011