Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tirana: V streljanju policije ubiti protestniki

Tirana, 21. januarja - V spopadih med policijo in protivladnimi protestniki v središču albanske prestolnice so bili danes ubiti najmanj trije protestniki. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bili protestniki ustreljeni iz neposredne bližine. Več deset policistov in civilistov je ranjenih.

Kakih 20.000 privržencev opozicijskih socialistov se je pozno popoldne zbralo v središču Tirane in zahtevalo odstop vlade, ki ji očitajo korupcijo in obsežne poneverbe na parlamentarnih volitvah junija 2009. Zvečer je skušala jezna množica vdreti v vladna poslopja, policiste pa je obmetavala s kamenjem in zažigalnimi bombami. Policija je posredovala z vodnimi topovi in solzivcem ter v zrak izstrelila več opozorilnih strelov s pravim strelivom.

Albanska tiskovna agencija ATA je najprej poročala, da je policija že prevzela nadzor nad glavno ulico v Tirani ter da so se protestniki umaknili, potem ko sta jih k temu pozvala albanski predsednik Bamir Topi in vodja opozicijskih socialistov ter župan Tirane Edi Rama. Kasneje je ATA sporočila, da protestniki še naprej mečejo kamenje in da so razmere zelo napete.

jav/aju/jav
© STA, 2011