Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Blair pred komisijo znova zagovarjal invazijo na Irak

London, 21. januarja - Nekdanji britanski premier Tony Blair je danes v drugem nastopu pred komisijo, ki preiskuje britansko sodelovanje v vojni v Iraku, izjavil, da je bil odločen, da bo naredil vse za razorožitev Sadama Huseina, čeprav se je zavedal pomislekov, povezanih z zakonitostjo vojaškega posredovanja.

Belgija, Bruselj
Nekdanji britanski premier Tony Blair.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Blair je bil znova povabljen pred komisijo, ker je moral pojasniti določena protislovja med pričanjem, ki ga je dal lani v prvem nastopu pred preiskovalno komisijo, ter uradnimi dokumenti in izjavami drugih prič.

V pisni izjavi, ki jo je izročil komisiji, je zatrdil, da je dal januarja 2003 takratnemu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu "močno zavezo", da bo Velika Britanija naredila, "kar je potrebno" za razorožitev iraškega voditelja kljub pravnim pomislekom.

Priznal je sicer, da je 14. in 30. januarja 2003 prejel priporočilo generalnega tožilca Petra Goldsmitha, da je za zakonitost vojaške akcije potrebna dodatna resolucija ZN, vendar je dejal, da je bilo to mnenje "začasno". Dodal je še, da si je Goldsmith, glavi pravni svetovalec vlade, premislil, če si ne bi, pa "Velika Britanija ne bi mogla in ne bi bila sodelovala pri odločitvi o odstranitvi Sadama".

jk/mc/jk
© STA, 2011