Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Carigradu začetek pogajanj med Iranom in šesterico

Istanbul, 21. januarja - V Carigradu se je danes začel nov krog pogajanj med Iranom in šesterico svetovnih sil o iranskem jedrskem programu. Dialog sta strani po 13 mesecih obnovili decembra lani v Ženevi, a se je ta bolj kot za kaj drugega izkazal za dialog gluhih. Zato tudi od tokratnih dvodnevnih pogovorov kakšnega konkretnega rezultata ni pričakovati.

Teheran je v zadnjih dneh znova glasno ponavljal, da pri vprašanju svojega jedrskega programa ne namerava popuščati, čeprav je sicer pripravljen na sodelovanje. Pri tem je vodja iranske diplomacije Ali Akbar Salehi pred dnevi tudi povedal, da se Iran s šesterico o svojem "jedrskem dosjeju" ne misli pogovarjati.

Medtem šesterica držav, znana kot skupina 5+1, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Velika Britanija in Nemčija, napoveduje, da se namerava v Carigradu konkretno pogovarjati prav o iranskem jedrskem vprašanju. Kot je napovedal neimenovani predstavnik EU, je glavni cilj v Carigradu načeti "praktična vprašanja".

Pogajanja v Turčiji na strani šesterice vodi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton, na iranski pa glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili.

jk/mc/jk
© STA, 2011